PAROOL 2018: SouthEast Parade een stuk vrolijker dan The Passion

Naar voorbeeld van de Surinaamse Wandelmars trok de Southeast Parade door de Bijlmer. Dertig groepen toonden zingend en dansend de culturele verscheidenheid van Zuidoost.


HET PAROOL - PATRICK MEERSHOEK - AMSTERDAM

De Southeast Parade; start en eindpunt op het Hoekenrodeplein bij station Bijlmer Arena. - Amaury Miller


Het jubileumjaar van de 50-jarige Bijlmer is pas halverwege, maar het hoogtepunt hebben we waarschijnlijk wel gehad met de Southeast Parade die gisteravond door Zuidoost trok. Dertig groepen in traditionele of minder traditionele klederdracht vormden een fraaie staalkaart van de culturele verscheidenheid van het stadsdeel. Vertegenwoordigers van Suriname, Curaçao, Sint-Maarten en Ghana, maar ook van de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Oeganda en Congo. Indrukwekkend waren de groepen inheemsen uit Suriname die uit heel Nederland naar Zuidoost waren gekomen om zich dansend, zingend en trommelend in prachtige gewaden te laten zien. Muntenman Toon Borst was eveneens van de partij, en Pierre op zijn hippiefiets met hoog stuur.

Ook mooi: de vrolijke optocht was een initiatief van een groep bewoners, onder aanvoering van Roy Ristie. De ondernemer, oud-politicus en spreekstalmeester weet hoe hij zijn waar aan de man moet brengen: zijn enthousiaste uitroep bij het vertrek dat de hele wereld meekijkt komt erop neer dat een verslag van het evenement binnenkort bij Salto zal worden uitgezonden. Met wat hulp en geluk kan dit uitgroeien tot een jaarlijks feest voor de hele stad Feit is dat de organisatoren iets hebben neergezet dat met een beetje hulp en geluk zomaar zou kunnen uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend feest voor de hele stad. De eerste editie trok meer dan dertig deelnemende groepen, waarvan de meesten zichtbaar veel werk hadden gemaakt van de aankleding. En bereid waren op een warme zomeravond 6,6 kilometer te lopen door het stadsdeel.

Carnaval zonder wagens De Southeast Parade is afgeleid van de populaire Wandelmars uit Suriname, die weer geënt is op onze Avondvierdaagse. Alleen worden de wandelingen in Suriname anders dan hier aangrepen door scholen en verenigingen om zich te presenteren. Dat gebeurt met zang en dans, in de beste traditie van het Caribisch gebied, vertelt Bianca Brasdorp. "Het is tropisch carnaval zonder de wagens. Maar iedereen probeert zo goed mogelijk voor de dag te komen." Dat geldt ook voor Brasdorp, die aan de parade meedoet met familie, vrienden en collega's van haar vrouwenhotel Hostelle. Haar zus heeft de afgelopen anderhalve week tien prachtige kostuums in felroze genaaid met het logo van het hotel. "Ze was vandaag om kwart voor twee klaar," vertelt Brasdorp lachend. "Het was op het nippertje."

Loeiende sirenes Nadat dagelijks bestuurder Jakob Wedemeijer de parade bij gebrek aan een startpistool vocaal heeft weggeschoten en de aanwezige brandweerauto's de sirenes hebben laten loeien, vertrekt de stoet. Aangevoerd door het straatorkest Toeters en Bellen gaat de tocht door het Mandelapark en via de winkelcentra Kameleon en Ganzenpoort weer terug. Het is voor de tweede keer in vier maanden dat zo'n stoet door de Bijlmer trekt, maar dit oogt wel een stuk vrolijker dan The Passion, en ook wordt er na afloop niemand gekruisigd in de Arena. In plaats daarvan wordt kwistig met prijzen gestrooid in diverse categorieën door de jury met John Leerdam als voorzitter. De groep uit Curaçao valt in de prijzen, maar ook de inheemsen, de lhbti-groep, de Ghanese vrouwen en hippiefietser Pierre. Roy Ristie zegt erg tevreden te zijn. "Ik hoop dat dit verder kan groeien. Ik zou het fantastisch vinden als we ook een groep ongedocumenteerden kunnen laten meelopen."